Binnenkort ook apostilles voor Canada en China

Datum: 04-07-2023

 
Om bepaalde documenten, zoals beëdigde vertalingen en notariële akten, geldig te maken voor gebruik in het buitenland, moet de handtekening op het document gelegaliseerd worden. Het eenvoudigst gaat dat met een apostille. Legalisatie door middel van een apostille is een versnelde legalisatieprocedure.
 
Een apostille is een stempel of sticker waarmee de handtekening van bijvoorbeeld een beëdigd vertaler of een notaris gelegaliseerd wordt. In Nederland worden apostilles afgegeven door de rechtbanken.
 
De apostille wordt als afdoende legalisatie erkend door de landen die het Apostilleverdrag hebben ondertekend. Nederland hoort daar ook bij. Dus wanneer een document uit Nederland gebruikt moet worden in een ander apostilleland, dan kun je het bij de rechtbank laten legaliseren door middel van een apostille. Met die apostille is het document klaar voor gebruik in het betreffende land. Er is verder geen formaliteit vereist.

Lijst van apostillelanden (HCCH)

 
Is het land van bestemming niet aangesloten bij het Apostilleverdrag, dan zijn legalisaties nodig van de rechtbank, het Consulair Dienstencentrum (CDC) van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het consulaat of de ambassade van het land waarvoor het document bestemd is. Dat wordt ook wel de lange legalisatieprocedure of consulaire legalisatie genoemd. Meer informatie over beide procedures vind je hier.
 
Het Apostilleverdrag is ondertekend door meer dan honderd landen en gelukkig groeit het aantal deelnemende landen nog steeds. Zo zijn er dit jaar twee opvallende nieuwkomers: Canada en China.
 

Canada


De meeste westerse landen zijn al lang bij het Apostilleverdrag aangesloten. Een in het oog springende uitzondering was Canada. Voor Canada moest altijd de lange legalisatieprocedure gevolgd worden. Maar op 12 mei 2023 is ook Canada toegetreden tot het Apostilleverdrag. Op die datum werd door Lisa Helfand, de Canadese ambassadeur in Nederland, de akte van toetreding ingediend. Omdat het Apostilleverdrag een van de verdragen van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) is, is de akte van toetreding in ontvangst genomen door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor Canada treedt het Apostilleverdrag in werking op 11 januari 2024.
 

China


Ook de Volksrepubliek China is dit jaar toegetreden tot het Apostilleverdrag. Op 8 mei 2023 heeft de Chinese ambassadeur in Nederland, Jian Tan, de akte van toetreding ingediend bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot dan gold het verdrag alleen voor de speciale administratieve regio’s Hongkong en Macau. Hongkong was aangesloten via het Verenigd Koninkrijk en Macau via Portugal. Na de overdracht van deze regio’s aan China, in 1997 en 1999, bleef het Apostilleverdrag voor Hongkong en Macau gelden. Maar voor China buiten deze regio’s moest de lange legalisatieprocedure gevolgd worden. Op 7 november 2023 komt daar eindelijk verandering in: op die datum treedt het Apostilleverdrag voor de hele Volksrepubliek China in werking.
 
Heb je een beëdigde vertaling met apostille nodig? Wij maken het je graag makkelijk. Wij kunnen al onze beëdigde vertalingen voor je laten legaliseren met een apostille.
 
Vraag nu een offerte aan
 
 


Binnenkort ook apostilles voor Canada en China