Nieuwe EU-regels huwelijkse voorwaarden

Datum: 31-01-2019


Huwelijksvermogensrecht voor internationale paren op de schop.


Op 29 januari 2019 zijn nieuwe Europese regels van kracht geworden met betrekking tot het recht dat van toepassing is op huwelijken en geregistreerde partnerschappen met internationale aspecten.
 
De Europese Verordening huwelijksvermogensstelsels en de Europese Verordening geregistreerde partnerschappen gelden voorlopig in 18 lidstaten van de Europese Unie. Deze verordeningen zorgen voor juridische duidelijkheid voor internationale echtparen en geregistreerde partners. Ze maken een eind aan parallelle en soms tegenstrijdige procedures in verschillende lidstaten.
 
De nieuwe regels zijn automatisch van toepassing voor iedereen die op of na 29 januari 2019 trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Daarnaast kunnen paren die voor die datum getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan een rechtskeuze uitbrengen waarbij de nieuwe regels van toepassing worden.

 

De voordelen


De nieuwe verordeningen maken onder meer duidelijk welke nationale rechtbank bevoegd is als het gaat om het beheren of verdelen van het vermogen van paren bij echtscheiding of overlijden en welk nationaal recht geldt als de regels van meer dan één land van toepassing zouden kunnen zijn.
 
In een persbericht van de Europese Commissie verwoordt EU-commissaris voor Justitie Jourová de voordelen als volgt:
 
“De nieuwe regels maken het gemakkelijker en goedkoper om gezamenlijk vermogen te verdelen en zullen de moeilijkheden van de betrokkenen enigszins verlichten. Meer dan 16 miljoen internationale paren zullen kunnen rekenen op duidelijke procedures wanneer ze uit elkaar gaan of een van de partners overlijdt. In totaal zal dankzij de nieuwe regels jaarlijks ca. 350 miljoen euro aan proceskosten kunnen worden bespaard.”

 

Huwelijkse voorwaarden vertalen


De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat verwacht dat de nieuwe EU-verordeningen in 2019 zullen leiden tot een sterke toename van het aantal op te stellen huwelijkse voorwaarden. Omdat per definitie juist internationale paren te maken krijgen met de nieuwe regels, zal ook het aantal te vertalen notariële akten van huwelijksvoorwaarden en partnerschapsvoorwaarden toenemen.
 
Wij zijn hierop voorbereid. Onze juridische vertalers zijn gespecialiseerd in het vertalen van notariële akten. Zij staan voor u klaar om een professionele beëdigde vertaling te maken van uw huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
 

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor de vertaling van uw huwelijkse voorwaarden.


Nieuwe EU-regels huwelijkse voorwaarden